Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ:Αγαπημένα Υλικά & Έμπνευση

Τα κοσμήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν για πάντα. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν μπορούμε να διαπιστώσουμε οτι το κόσμημα ήταν πάντοτε στη μόδα και το μόνο που άλλαζε ήταν-μάλλον- το στύλ που υπήρχε στην κάθε εποχή. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί οτι για κάποιες χώρες το κόσμημα αποτελεί ένδειξη του κοινωνικού status των ανθρώπων.


Ο χρυσός είναι υλικό το οποίο χρησιμοποιείται απο αρχαίων χρόνων είτε για κοσμήματα είτε για την δημιουργία άλλων αντικειμένων και παρόλο που η αξία του δεν πέφτει ποτέ, παρατηρούμε οτι κάποιες φορές στο παρελθόν βρέθηκε "εκτός μόδας".
Το ασήμι είναι επίσης ένα διαχρονικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων. Είναι πιιό προσιτό απο τον χρυσό και στην τιμή αλλά και στο στύλ των γυναικών σήμερα.

Και ας περάσουμε τωρα στο αγαπημένο μου υλικό για κοσμήματα,το οποίο είναι οι χάντρες...χάντρες...χάντρες....Και λέω "αγαπημένο μου" γιατί θεωρώ καταρχήν πως είναι "in" και κατά δεύτερον πως λόγω της μεγάλης ποικιλίας χαντρών και ημιπολύτιμων λίθων που υπάρχουν, μπορούν να δημιουργηθούν αριστουργήματα.


Όλα τα παραπάνω λοιπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή χειροποίητων αντικειμένων όπως π.χ βραχιόλια, κολιέ και σκουλαρίκια. Το χειροποίητο κόσμημα έχει γίνει πλέον μόδα και αν κάτσει να παρατηρήσει κανείς στο internet θα δεί οτι όλο και περισσότερα sites και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως facebook, δημιουργούντε και προβάλλουν τα έργα τους.

Για να φτιάξει κανείς κάτι χειροποίητο, ό,τι και αν είναι, χρειάζεται σίγουρα έμπνευση, ιδέες,ταλέντο, όρεξη για αυτό που φτιάχνει και σίγουρα χρόνο τον οποίο πρέπει να αφιερώσει ώστε να υπάρχει ενα όμορφο αποτέλεσμα. Οι χειροποίητες κατασκευές είναι μια πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα ασχολία ακόμα και άν δεν είναι το βασικό σου επάγγελμα καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ασχολούντε με κάποια χειροτεχνία στον ελεύθερο χρόνο τους.

Σίγουρα η οικονομική κρίση και το αδιέξοδο που υπάρχει έχει οδηγήσει τον κόσμο στο να ψάχνει τρόπους να ξεφύγει απο το καθημερινό άγχος.Έτσι λοιπόν είναι αρκετοί αυτοί που στρέφοντε σε διάφορες ασχολίες ώστε να αποβάλλουν το στρές και να νιώσουν καλύτερα. Μία απο αυτές τις ασχολίες είναι για κάποιους και η δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων.

Η προσωπική μου γνώμη, μιας και είμαι και εγώ δημιουργός χειροποίητων κοσμημάτων, είναι πως άλλη η χαρά του να αγοράσεις ένα βραχιόλι για παράδειγμα και άλλη η χαρά στο να φτιάξεις εσύ ο ίδιος το βραχιόλι. Η διαφορά φυσικά είναι στην ικανοποίηση που νιώθεις σαν δημιουργός.

Και μην ξεχνάμε οτι το χειροποίητο κόσμημα έχει την σφραγίδα, την προσωπικότητα και το στύλ του κάθε καλλιτέχνη και αυτό το κάνει μοναδικό....